21 grudnia 2015

Cupcake'i cappuccino z kremem krówkowym i solonym toffee


Bardzo smaczne babeczki, które ślicznie wyglądają, a dzięki gotowemu dulce de leche są bajecznie proste do zrobienia. Przypominają mi trochę karmelowe frappuccino, jednak dodatek soli dodaje im klasy i równoważy słodycz.
Z przepisu powinno wyjść 12 sztuk, ale mi zawsze starcza na kilka więcej (w sumie około 16 lub nawet 18).


Składniki (szklanka = 240 ml):
  
1 ½  szklanki mąki
1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki drobnej soli
2 duże jajka 
2/3 szklanki cukru
170 g roztopionego masła
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
½ szklanki mleka

Krem:

80 g miękkiego masła
200 g masy krówkowej z puszki (można użyć domowej, jeśli mamy czas i ochotę:)
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki mleka

Słone toffee:

3 łyżki masy krówkowej
ćwierć (ewentualnie pół) łyżeczki drobnej soli


  
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Wykładamy papilotkami formę do muffinek.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kawą.
W osobnym, większym naczyniu ubijamy roztopione i ostudzone masło z cukrem, aż nabierze jasnego koloru i nieco zwiększy objętość. Do masy maślanej wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając. Na końcu wlewamy mleko i krótko całość miksujemy,
Teraz do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy całość mikserem lub łyżką. Nie za długo, tylko do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok. 18 minut (do suchego patyczka) - sprawdźcie już po 15.

W czasie, gdy babeczki stygną, przygotujemy krem.
Najpierw ubijamy samo masło (ok. 1 minutę), aż będzie blade.
Dodajemy połowę przygotowanego cukru pudru i ubijamy 2 minuty. Wsypujemy resztę cukru pudru i ponownie ubijamy 2-3 minuty na szybkich obrotach. Powinniśmy uzyskać jasną, prawie białą, puszystą masę. Dodajemy po 1 łyżce mleka, po każdej ubijając i kontrolując gęstość kremu. Mogą wystarczyć 2 łyżki mleka, a może być potrzebna jeszcze trzecia.
Dodajemy masę krówkową i jeszcze raz dokładnie wszystko ubijamy,

 Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i kilkoma "prążkami" słonego toffee.
Cupcake'i można przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.
Smacznego:)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl