9 grudnia 2010

Sałatka. Awokado Granat


Przyda się trochę koloru w te ponure zimowe dni:) Za oknem zawieja a ja delektuję się słonecznymi smakami. Sałatka niezwykle prosta w wykonaniu, a prezentuje się imponująco i w dodatku jest pyszna. Delikatny smak owoców przełamuje bardzo wyrazisty dressing. Poza tym połączenia awokado i chilli, pomidorów i bazylii z oliwą, granatu i cytryny – to jedne z moich ulubionych.

Składniki:
400g pomidorów cherry
½ owocu granatu
1 dojrzałe awokado

Dressing:
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
Szczypta soli
Szczypta chilli
Łyżeczka suszonej bazylii

Pomidorki myjemy i kroimy na połowy. Do nich dodajemy wydrążone za pomocą łyżeczki awokado i koraliki granatu (najlepiej przekroić owoc i stuknąć go parę razy łyżką od strony skórki – ziarenka wypadną i nie trzeba się męczyć z wydłubywaniem:).
Składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki,
Podajemy na grzankach z dobrego razowego pieczywa posmarowanego oliwą z oliwek. Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. you are invited to follow my blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo słoneczne smaki! Pyszna sałatka, bardzo w moim typie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam awokado w sałatkach, której to mojej miłości wiele osób nie podziela ;) A przecież jest obłędne, na przykład w takich połączeniach...

    OdpowiedzUsuń
  4. z granatem? to musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam granaty i awokado:) bardzo fajna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale soczyscie apetyczne zdjecie:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl