19 grudnia 2013

Białe czekoladki ("stogi siana")


Magia prostoty. Jak powiedziałaby Nigella: "minimum effort, maximum pleasure". Znacznie zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.



Składniki na ok. 30 sztuk:

350g białej czekolady
45g prażonych, solonych orzeszków ziemnych
40g prażonych orzechów laskowych
50g suszonej żurawiny
50g solonych precli (ew. paluszków)

Posiekaną czekoladę roztapiamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą (ostrożnie i na małym ogniu – biała czekolada łatwo się przypala).

Orzechy laskowe i żurawinę grubo siekamy (wystarczy na połowę). Precle łamiemy na ok. 1,5 cm kawałki (mniej więcej na 3 części każdy).

Do roztopionej czekolady dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.

Masę wykładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. 1 czekoladka to ok. ½ łyżki masy.
Jeśli uznacie, że mieszanka jest zbyt płynna, odczekajcie 10 minut przed nakładaniem.

Schładzamy w lodówce, aż stwardnieją. Można je mrozić w plastikowym pojemniku przez kilka tygodni. Smacznego:) 



7 komentarzy:

  1. Nie wiem dlaczego, ale przeczytałam w temacie 'stonogi siana', haha xD *czas na odpoczynek, znaczy się*
    Ciekawe to połączenie białej czekolady z fistaszkami... i szczypta soli do tego... chętnie przy okazji bym spróbowała :]]
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są te czekoladki ! Ale ja bym je zrobiła w czekoladzie gorzkiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie stoi na przeszkodzie, ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania takiej wersji - przekonują nawet nielubiących białej czekolady:)

      Usuń
  3. Ciekawa nazwa :) A czekoladki po prostu bajeczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. WoW słodycz łamana solą. Cudowne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj uwielbiam takie cudeńka do chrupania:)Pozdrawiam i życzę cudownych świąt

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl