22 września 2014

Tarta z brie, figami, brzoskwiniami i rozmarynem




Przepyszne danie, idealne na przystawkę, lub jako wegetariańskie danie główne dla mniejszej ilości osób. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednoczeście eleganckie i pięknie się prezentujące.

Składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
3 świeże figi
2 brzoskwinie
125 g sera brie
3 łyżki śmietany 18%
Kilka gałązek rozmarynu
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka siemienia lnianego
Pieprz i sól
Garść czerwonych winogron
2 łyżki miodu

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie pokrywamy śmietaną zostawiając 1 cm marginesu ze wszystkich stron. Posypujemy całość siemieniem lnianym, miętą oraz opruszamy pieprzem i solą. Figi i brzoskwinie kroimy w ósemki, ser kroimy na plasterki o grubości ok. 4 mm. Tak przygotowane składniki układamy na przemian na cieście, pomiędzy owoce wtykamy gdzieniegdzie gałązki rozmarynu. Wkładamy tartę do piekarnika na 20 – 25 minut i wyjmujemy, gdy brzegi się uniosą i zezłocą.
Jeszcze gorącą tartę polewamy miodem i ozdabiamy winogronami. Jest pyszna prosto z pieca, ale też na zimno. Smacznego:)




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl