21 grudnia 2011

Szparagi zapiekane z parmezanem


Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc mam nadzieję, że spodoba się Wam ta wegetariańska alternatywa dla ciepłej przystawki. Tak przyrządzone szparagi są fantastyczne w swojej prostocie. Co prawda nie jest to typowo polskie danie, ale myślę, że jeśli nie podacie ich na święta, to powinniście spróbować ich innym razem, bo są tego warte:)

Składniki na 1 dużą blachę:


Pęczek (500g) zielonych szparagów
80g startego parmezanu
30g bułki tartej
5 łyżek oliwy z oliwek
Szczypta soli i pieprzu

Nagrzewamy piekarnik do 200*C. Szparagi myjemy i odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końcówki. Blachę skrapiamy 2 łyżkami oliwy po czym układamy na niej szparagi. Starty parmezan, bułkę tartą i przyprawy mieszamy razem. Tak przygotowaną mieszanką równomiernie posypujemy szparagi. Wierzch skrapiamy pozostałymi trzema łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Podajemy ciepłe. Smacznego:)






1 komentarz:

  1. na pewno wypróbuję ten przepis ... od dawna miałam ochotę na szparagi, a że teraz przywiozłam sobie oryginalny parmezan to trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl