Tytuł mówi sam za siebie:) Zawsze wychodzi i jest przepyszny - nadaje się do chrupania ze świeżymi warzywami, pieczywem, do smarowania wrapów, kanapek i czego tam sobie jeszcze nie wymyślimy. Przepis Jamiego Olivera.
Składniki:
2 puszki ciecierzycy (kilka fasolek zachowaj do dekoracji)
7 łyżek płynu odcedzonego z ciecierzycy
4 łyżeczki tahini
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
6 łyżek oliwy z oliwek
3 1/2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie: słodka sproszkowana papryka oraz liście kolendry lub pietruszki
Odcedzoną ciecierzycę opłukujemy zimną wodą i wrzucamy do blendera/malaksera. Dodajemy tahini, czosnek, sól, sok z cytryny i płyn z puszki po cieciorce. Zaczynamy blendować i jednocześnie, cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Jeśli nie masz w swoim blenderze takiej możliwości, żeby dolewać coś jednocześnie, dodawaj po 2 łyżki oliwy, miksuj przez chwilę i dolewaj kolejne dwie.
Gładką, jednolitą pastę przekładamy do miski, skrapiamy odrobiną oliwy i dekorujemy odłożoną ciecierzycą, pietruszką lub kolendrą. Oprószamy słodką papryką. Smacznego:)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńHummusu nigdy dość! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/