7 sierpnia 2011

Sałatka z melonem


Bardzo prosta w wykonaniu, a jednocześnie efektowna sałatka. Mimo niewielkiej ilości składników, jest bardzo różnorodna. Miękki i soczysty melon stanowi kontrast dla chrupiących migdałów (które, jak widać lekko mi się przypaliły:) i jędrnych liści sałaty. Do tego dressing, któremu dodatek liścia laurowego nadaje lekko trawiastego posmaku, Możecie podawać ją jako przystawkę, część głównego posiłku, lub serwować osobno, chociażby jako drugie śniadanie, czy kolację.

Składniki:

1 dojrzały melon Galia
sałata kędzierzawa (najlepiej czerwona)
60g płatków migdałowych

Dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka płynnego miodu
1/4 łyżeczki mielonego liścia laurowego
1/8 łyżeczki mielonego chilli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta pieprzu
sól morska do smaku

Sałatę płuczemy, liście rwiemy na mniejsze kawałki. Melona pozbawiamy nasion, a z miąższu wydrążamy kulki, lub kroimy go na kawałki. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą łączymy. Liście sałaty wymieszane z kulkami mango polewamy dressingiem i na koniec posypujemy złotymi płatkami migdałowymi. Smacznego:)











1 komentarz:

  1. Mnóstwo pięknych zdjęć :) Nie ma lepszej zachęty :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl