Zjadłam tą kanapkę na śniadanie i szczerze mówiąc, nie potrzebowałam już niczego więcej do końca dnia. Jest bardzo sycąca, a przy tym dość tłusta :) Podany przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella Bites" i, jak podaje autorka, oryginalna receptura zawierała większą ilość masła orzechowego i banana :)
Składniki na 1 porcję:
1 mały dojrzały banan
2 kromki białego chleba
2 płaskie łyżki gładkiego masła orzechowego
2 łyżki masła
Rozgnieć, lub pokrój banana. Kromki lekko rumienimy w tosterze, następnie jedną smarujemy masłem orzechowym, a na drugiej kładziemy banana. Składamy kromki i smażymy na maśle, do czasu aż obie strony będą złotobrązowe. Przekładamy na talerz, kroimy na pół po przekątnej i zajadamy. Smacznego:)
O ludzie! To da się włożyć jeszcze więcej masła orzechowego do takiej małej kanapeczki? Dla mnie taka ilość wystarczy, na cały tydzień :)
OdpowiedzUsuńHaha, pamiętam jak ją robiłam - w najgorsze mrozy, przed wyjściem na zewnątrz :D Normalnie zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne na cały dzień, zgadzam się! Bardzo wygodna rzecz dla leniuchów...
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam omlet z masłem orzechowym i bananem i pamiętam, że był przepyszny, ale Twoja kanapka jeszcze lepiej wygląda!
OdpowiedzUsuńZrobię sobie na śniadanko:)