29 sierpnia 2009
Bounty
Kuleczki smakują zupełnie jak oryginalny batonik, a nawet lepiej:) Można poeksperymentować z różnymi wersjami, np. kokos w gorzkiej lub białej czekoladzie. Konsystencja masy jest idealna, nic dodać nic ująć - po prostu Bounty: smak raju:))
Przepis podpatrzony na blogu mojewypieki.blox.pl
Składniki
200 g wiórków kokosowych
100 ml kremówki
70 g cukru pudru
70 g masła
200 g mlecznej czekolady
W naczyniu łączymy wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzewamy kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlewamy na wiórki, mieszamy.
Z mikstury formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową, schładzamy przez minimum godzinę.
Rozpuszczamy mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką, patyczkiem do szaszłyka itp.), wykładamy na papier, by czekolada stwardniała (w lodówce czekolada zastygnie szybciej). Przechowywać w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
chociaż było trochę roboty przy formowaniu i obtaczaniu w czekoladzie, było warto. smakowało całej rodzince. polecam ;D
OdpowiedzUsuń