26 sierpnia 2009
Ciasto budyniowe
Jest to bardzo łatwe ciasto, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Oprócz tego jest też smaczne, ale szczerze mówiąc nie będę się nad nim za bardzo zachwycać:) Mimo, że całość prezentuje się bardzo ładnie, ma niestety kilka mankamentów. Po pierwsze, piana wylana bezpośrednio na budyń, po upieczeniu "podchodzi wodą", przez co między nią, a budyniem tworzy się mokra warstewka, po drugie, moim zdaniem do budyniu należałoby coś jeszcze dodać, tak żeby powstała smaczniejsza i bardziej nadająca się do ciasta masa, po trzecie, ciasto najlepiej smakowało jeszcze ciepłe, kiedy budyń był kremowy, po ostudzeniu zwyczajnie zastygł, a poza tym - nie lubię zimnego budyniu:) Poza tymi kilkoma zarzutami smak jest bardzo dobry. Radziłabym jednak, przed upieczeniem, pomiędzy budyniem a pianą, ułożyć cienką warstwę ciasta lub posypać budyń czymś, co mogłoby wchłonąć wilgoć piany (np. odrobina bułki tartej) oraz zjeść całe zanim całkiem ostygnie:) Przepis z
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Masa:
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
2 łyżeczki kartoflanki (mąki ziemniaczanej)
Kruszonka:
20 dkg margaryny ( ja daję po 10 dkg masła i margaryny)
10 dkg cukru,
cukier waniliowy
mąka (Dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, która nie będzie się kleić do palców )
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy.
Z podanych składników ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki. Wyłożyć ciepły jeszcze budyń na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić po cieście).
Z białek ubić pianę dodają na koniec 2 łyżki cukru.
Białka wyłożyć na budyń, a na koniec posypać wszystko kruszonką.
Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz