24 sierpnia 2009
Kela Puri - Purisy z Bananami
Purisy to jeden z rodzajów pieczywa indyjskiego. Istnieje wersja zwykła (Puri) - bez bananów, wtedy do mąki dolewa się wody. Placki podczas smażenia w głębokim tłuszczu nadymają się, dzięki czemu, po usmażeniu są w środku puste. Kela Puri są dość słodkie i bananowe w smaku przez co nie pasują do wszystkich potraw. Są za to doskonałym dodatkiem do musu jabłkowego, dżemu lub białego sera. Mi posmakowały bardzo i następnym razem na pewno zrobię większą porcję:) Przepis z książki "Kuchnia Kryszny" Adiraja dasa.
Składniki:
250g mąki pszennej razowej
50 g mąki z grochu włoskiego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminku indyjskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżka roztopionego ghee lub masła
2 małe, dojrzałe banany
ghee lub olej roślinny do smażenia
Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać przyprawy i sól. Polać roztopionym masłem lub ghee i dobrze wymieszać. W innym naczyniu rozgnieść banany na gładką pastę i wymieszać z cukrem. Powstałą masę dodać do mąki z przyprawami i zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać więcej bananów lub odrobinę ciepłej wody - łyżkę lub dwie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki. Wyrabiać przez kiloka minut, aż będzie gładkie i jędrne. Odstawić na 15-30 minut. Na średnim ogniu (w karhai lub garnku o grubym dnie) rozgrzać tłuszcz. W międzyczasie posmarować stolnicę odrobiną ghee lub masła (nie posypywać stolnicy ani ciasta mąką, gdyż będzie się ona przypalać i zniszczy olej). Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 16 części, które następnie należy rozwałkować na cienkie i okrągłe placuszki. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje (temperatura jest odpowiednia do smażenia, gdy wrzucony kawałek ciasta natychmiast wypływa na powierzchnię), ostrożnie włożyć do niego jednego purisa. Początkowo puris zanurzy się sekundę, a następnie wypłynie na powierzchnię. Wtedy zanurzyć go jeszcze na chwilę, przyciskając łyżką cedzakową, i pozwolić mu ponownie wypłynąć. Gdy napuchnie, przewrócić go szybko na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kilka sekund. Następnie wyjąć i ustawić pionowo w metalowym sitku, aby ociekł z tłuszczu. Pozostałe purisy usmażyć w ten sam sposób. Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jadłam ostatnio tradycyjne ale takie z bananami muszę zrobić ponieważ zapowiadają się pysznie :)
OdpowiedzUsuń